Bu yıl İstanbul, Kayseri, Bursa, İzmir ve Trabzon ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan 2'si devlet, 7'si de vakıf üniversitesi ilk kez öğrenci almaya başlayacak.
YGS ve LYS'ye giren adayların tercih heyecanı başlarken üniversite alternatifleri de genişliyor. Bu yıl İstanbul, Kayseri, Bursa, İzmir ve Trabzon ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan 2'si devlet, 7'si de vakıf üniversitesi öğrenci almaya başlayacak. Böylece ülkedeki toplam üniversite sayısı 166'ya ulaşacak. Üniversitelerin lisans ve önlisans kontenjanı da 700 bine ulaştı.Yükseköğretimde yapılan yatırımlar sonucu üniversite sayısı 166'ya ulaşırken 62'yi bulan vakıf üniversiteleri sayesinde rekabet hızla artıyor. Üniversite sınavına giren 895 bin aday, üniversitelerdeki lisans ve önlisans düzeyindeki 700 bin kontenjan için tercihte bulunacak. 2011-2012 akademik yılında yükseköğretimdeki rekabete 9 yeni üniversite daha dahil oluyor. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Süleyman Şah, İTÜ KKTC, Avrasya, Sabahattin Zaim, Nuh Naci Yazgan, Kemerburgaz, Gelişim ve İzmir Katip Çelebi üniversiteleri, öğrenciler için yeni alternatif meslek ve bölümler sunuyor.
YGS ve LYS'de terleyen adayları şimdi de tercih heyecanı bekliyor. Tercihler, temmuzun son, ağustosun ilk haftası yapılacak. Türkiye'nin dört bir yanında açılan yeni üniversitelerden bazıları da bu akademik yılda öğrenci kabul edecek. Trabzon, İstanbul, Bursa, Kıbrıs, Kayseri ve İzmir gibi şehirlerde yeni açılan devlet ve vakıf üniversiteleri şöyle:
Süleyman Şah (Vakıf-İstanbul): Kartal ilçesinde kurulan üniversite; psikoloji, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde 300 öğrenci alarak yeni akademik yıla merhaba diyecek. Süleyman Şah'ı tercih eden bütün öğrenciler ilk yıl burslu okuma imkânı yakalayacak. 60 öğrenci yüzde 100, 170 öğrenci yüzde 50, 70 öğrenci de yüzde 25 burslu okuyacak. Eğitim dili yüzde 100 İngilizce olan üniversite, az ama nitelikli öğrenci alarak önemli bilimsel hedeflere ulaşmayı amaçlıyor. Üniversite önümüzdeki dönem Kurtköy'deki ana kampüsüne geçecek.
İTÜ KKTC (Devlet/Vakıf-Mağusa): Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yerleşke kuran 2. devlet üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Mağusa'da eğitime başlıyor. 2011-2012 eğitim öğretim yılında deniz ulaştırma işletme mühendisliği, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği ve gemi makineleri işletme mühendisliğine toplam 90 öğrenci alınacak. Eğitim dili İngilizce olan üniversitede hazırlık okulu ücreti 8 bin lira, bölüm ücretleri ise 10 bin 500 TL. KKTC vatandaşlarına yüzde 10 indirim uygulanacak. Öğrencilerin yüzde 10'u tam, yüzde 30'u ise yarım burslu okuyacak.
Bursa Teknik Üniversitesi (Devlet-Bursa): Yeni üniversite, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında makine mühendisliği ve kimya bölümüne öğrenci alacak.
Sabahattin Zaim Üniversitesi (Vakıf-İstanbul): İlim Yayma Cemiyeti tarafından kurulan üniversite, işletme (İngilizce), İngilizce öğretmenliği ve bilgisayar mühendisliği ile gıda mühendisliği bölümlerine öğrenci alarak üniversiteler ligine girecek. Kurum İstanbul Halkalı'daki yerleşkesinde ilk olarak 160 öğrenciyle eğitime başlayacak.
Avrasya Üniversitesi (Vakıf-Trabzon): Trabzon'un 2. üniversitesi olarak bir vakıf tarafından kurulan Avrasya Üniversitesi, bu dönem inşaat mühendisliği, mimarlık, iktisat ve kamu yönetimi bölümleri ile eğitime başlıyor. Öğrenim ücreti mühendislikler için 15 bin, diğer bölümler için 14 bin TL.
Kemerburgaz Üniversitesi (Vakıf-İstanbul): Yeni eğitim öğretim yılında, yüzde 90'ı burslu, toplam 810 öğrenci kontenjanı ile eğitim hayatına başlayacak üniversite, Altınbaş Holding tarafından kuruldu. Öğrenciler üniversitenin Bağcılar'daki rezidans binasında okuyacak.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (Vakıf-Kayseri): Son yıllarda üniversite liginde hızlı bir ilerleme kaydeden Kayseri'deki ikinci vakıf üniversitesi olan Nuh Naci Yazgan; işletme, iktisat ve inşaat mühendislikleri bölümleriyle eğitime başlayacak. İlk olarak 110 öğrenci alacak üniversite, adını Kurtuluş Savaşı'nda verdiği büyük hizmetler ve Atatürk'ün başlattığı sanayi hamlesine öncülük etmesiyle tanınan Kayserili işadamı ve hayırsever Nuh Naci Yazgan'dan alıyor.
Gelişim Üniversitesi (Vakıf-İstanbul): Gelişim Meslek Yüksekokulu iken üniversite seviyesine yükselen Gelişim Üniversitesi, İstanbul Avcılar'daki yerleşkesinde eğitime başlıyor. Öğrenim ücretleri; güzel sanatlar ve mühendislik fakülteleri 16 bin, iktisat fakültesinde 12 bin TL.
İzmir Kâtip Çelebi (Devlet-İzmir): İzmir'in 4'üncü devlet üniversitesi olarak kurulan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tıp ve hemşirelik bölümlerine toplam 200 öğrenci alacak.
ZAMAN