İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732206665 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Başörtülü öğrenci törene alınmadı

Kategori Kategori: Eğitim Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 503539 Okunma | Yazar Yazan: admin | 10 Haziran 2011 13:44:33

Eskişehir'de 19 Mayıs Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi, serbest kıyafetli olduğu önceden bildirilen mezuniyet ve yaz festivaline başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmadı.

"Sen başörtülüsün." denilerek okul müdürü tarafından törene alınmayan genç kızın arkadaşları dekolte, şort, kot pantolon ve sakalla festivale katıldı. Başörtülü kız, arkadaşları doyasıya eğlenirken önce tek başına bırakıldığı sınıfta uzun süre ağladı, ardından okulun kapısından arkadaşlarının eğlenmesini gözyaşları içerisinde izledi. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Meryem Tuba Okumuş ( 17 ), mezuniyet ve festival günü giyeceği elbise ile kepi günler öncesinden aldı. Genç kız, giyinip kuşanıp annesiyle birlikte yıllardır eğitim gördüğü 19 Mayıs Aanodolu Lisesi'nin yolunu tuttu. Günler öncesinden 'törene serbest kıyafetle gelinebilecek' diye bilgi verilmesine rağmen Okumuş, kepin altına başörtüsü giydiği için okul müdürü Fikret Arıkel tarafından "Sen başörtülü gelmişsin. Böyle olmaz." denilerek festivale alınmadı. Genç kızın dekolteli, şortlu, kot pantolonlu ve sakallı arkadaşlarının törene katılmasına ise izin verildi. Arkadaşları doyasıya eğlenirken başörtüsü mağduru genç kız, tek başına bırakıldığı sınıfta uzun süre ağladı. Telefonlara cevap vermemesi üzerine harekete geçen anne Nurcan Okumuş, kızını sınıfta gözyaşları içerisinde ağlarken buldu. Annesi tarafından teselli edilmeye çalışılan kız, daha sonra okulun dışarısına çıkarıldı. 

Tören için kıyafet sınırlaması olmayacağının önceden kendilerine bildirildiğini anlatan Meryem Tuba Okumuş, bu sebeple törene kepinin atına taktığı başörtüsüyle katıldığını söyledi. Okulun bahçesindeki açık alanda yapılan tören öncesi sınıfta bir toplantı yapıldığını belirten Okumuş, "Müdürümüz benim başörtüyle katılamayacağımı söyledi. Sonra sınıfta tek başıma bırakılarak törene alınmadım. Arkadaşlarım dekolteli, şortlu, kot pantolonlu olarak törene katıldı. Eğer böyle bir şey yapacaklardı niye herkese 'kıyafet serbest' diye tebliğde bulundular, sonra böyle bir ayrımcılık yaptılar? Bu hangi insanlığa ve özgürlük anlayışına sığar? Dekolte elbiseli arkadaşlarımın hakkı var da benim yok mu? Yaşadıklarım karşısında şok oldum." dedi.

Kızından gelen üzücü telefonla sarsıldığını aktaran baba Ejder Okumuş, yaşananlara sert tepki gösterdi. "Bu ne biçim bir özgürlük anlayışı?" diyen Baba Okumuş, "Artık okullarımız eğitimle, bilimle ilgilenilmeli, kıyafetle değil.” ifadesini kullandı.

Anne Nurcan Okumuş da kızıyla birlikte festivale sevinç içinde geldiklerini; ancak bir süre sonra sevinçlerinin hüzne dönüştüğünü kaydetti. Anne Okumuş, "Herkes festival alanına geldi, kızım ise gelmedi. Telefon açıyorum cevap vermiyor. Sonra sınıfta tek başına kaldığını ve ağladığını gördüm. Durumu gözyaşları içerisinde bana anlattı. Okul müdürüyle görüştüm. 'Biz Meryem'i sizden fazla seviyoruz ama böyle olmaz. Dışarıda gazeteciler var’ dedi. İkna çabamız sonuçsuz kaldı.” şeklinde konuştu. 

Okul Müdürü Fikret Arıkel, başörtüsü yasağıyla ilgili açıklama yapmak istemedi.

Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, konuyla ilgili soruşturma başlattıklarını ve müfettiş görevlendirdiklerini belirtti. Törenin okulun bahçesinde yapıldığını ve öğrencilerin de törene serbest kıyafetle çağrıldığı bilgisinin kendilerine ulaştığını kaydeden Ceylan, “Müfettişlerim konuyu araştıracak.

Suçu olan cezasını çeker. Türkiye hukuk devleti. Törene serbest kıyafetle gelen diğer öğrencileri alacaksınız, hem de açık havada yaptığınız bu törene başörtülü gence gelince almayacaksınız. Bu hiç hoş değil. Kimse kimseye ayrımcılık yapma hakkına sahip değil. Şu an itibariyle soruşturma sürüyor.” dedi.

 

 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan