İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 731573587 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Üniversite Harçlarına Yüzde 5 Zam

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 463062 Okunma | Yazar Yazan: admin | 03 Eylül 2007 19:25:23

Üniversite öğrencilerinden alınacak harç miktarlarına ortalama yüzde 5 zam geliyor. Üniversite harçlarına yapılan yüzde 5'lik zam son 20 yılın en düşük artışı olacak. Harçlara geçen sene ortalama yüzde 5,5, 2005'te ise yüzde 6 oranında zam yapılmıştı.

Bu öğrencilerden biri de Adıyamanlı Ahmet Doğru. İki senedir girdiği ÖSS sonrasında bu yıl Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni kazanan Doğru, harç ücretine zam yapılmasının kendisi gibi birçok öğrenciyi ve ailelerini zorlayacağını düşünüyor. Adıyamanlı Doğru, iki taksitle de olsa 300 YTL'lik harcı ödeyemeyecek çok sayıda öğrenci olduğunu vurgulayarak, üniversite eğitiminin fakir öğrencilere de yaygınlaşması adına harçlara zam yapılmamasını, hatta hiç harç ücreti alınmamasını istiyor. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ise her zaman öğrencilerin yanında olduklarını anlatıyor. Başvuran tüm öğrencilere hem katkı hem de öğrenim kredisi verdiklerini aktaran Hasan Albayrak, "Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler endişeye kapılmasınlar. Üniversite harçlarına ne kadar zam yapılırsa yapılsın biz öğrencileri yalnız bırakmayız. İsteyen öğrencilerin harçlarını biz üniversitelerine yatıracağımız için de herhangi bir sorunla karşılaşmazlar. Ayrıca harçlar yüzde 5 artacakmış; ama biz öğrenim kredisini yüzde 15-20 artıracağız." açıklamasında bulunuyor.

Geçmiş yıllarda yapılan zamlara göre son yıllardaki zam oranlarının ciddi oranda düştüğü görülürken harçlara 2003'te yüzde 20, 2002'de yüzde 40, 2001'de ise yüzde 55 zam gelmişti. Üniversitelere yeni öğrenci kayıtları 3-10 Eylül tarihleri arasında yapılacağı için üniversiteler öğrencilerden alacağı harç miktarlarının açıklanmasını bekliyor.

En yüksek harç tıp fakültesinin

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek Bakanlar Kurulu kararına göre, mühendislik fakültelerinin harcı 317 YTL'den 332 YTL'ye çıkacak. Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinin harcı ise 256'dan 269 YTL'ye yükselecek. İlahiyat, eğitim bilimleri ve fen-edebiyat fakültelerinin harcı da 244 YTL olacak. Tıp fakültesinin harcı ise 508 YTL olacak.

Üniversite yönetim kurulları, belirlenen öğrenci katkı miktarlarını 'üniversitelerin özellikleri, öğrenim dallarının nitelikleri ve sürelerini göz önünde tutarak' yüzde 20 oranına kadar artırabilecek. Öğrenci katkı payını süresi içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmayacak ve yenilenmeyecek. Öğrenci katkı payı iki eşit taksitte ödenecek. İlk taksit eğitim-öğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci sömestr başında kayıt yenilenirken, sömestr sistemi uygulanmayan eğitim programlarında ise şubat ayında kayıt yenileme sırasında ödenecek.

Ayrıca Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), başvuran ve belgelerini gönderen tüm öğrencilere katkı kredisi verecek. Katkı kredisi alan öğrenciler sadece üniversitelerin yüzde 20 artış bedeli ile öğrenci kimlik kartı gibi ihtiyaçlar için belirlediği rakamları ödeyecek.

Yeni öğretim yılında ödenecek katkı payı miktarları şöyle;

Fakülte - Harç (YTL)

Tıp fakülteleri: 508
Diş hekimliği ve eczacılık: 424
Veteriner fakültesi: 331
Fizik tedavi ve reha.: 242
İTÜ işletme fakültesi müh.: 345
Mühendislik fakülteleri: 332
Ziraat ve orman fakülteleri: 332
Güzel sanatlar fakültesi: 272
Fen fakültesi: 244
Hukuk fakültesi: 269
İktisat ve İşletme fakülteleri: 269
Siyasal bilgiler fakültesi: 269
Dil tarih ve coğrafya fak.: 244
İlahiyat fakültesi: 244
Eğitim fakültesi: 244
Mesleki eğitim fakültesi: 244
Edebiyat fakültesi: 244
İletişim fakültesi: 244
Açıköğretim fakültesi: 61

 

 | Puan: 6,4 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan