Kategori: Yurt Kur Bursları |
1 Yorum |
466507 Okunma |
Yazan: admin | 09 Nisan 2010 11:27:24
Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu öğrencilerle ilgili ‘son iş günü’ ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce öğrenci Maliye ile icralık oldu. Yapılandırılan borçlar iptal edildi. Faizler yeniden belirlenerek icra süreci başladı.
Borç yapılandırması sonucu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuranlara 12-24-36 ay olmak üzere taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı tanındı.
5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikler; 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu'ndakilerden farklı bir uygulamaya sahip.
Vergi kaçıranlarıyla, banka hortumcularıyla ya da devletin alacaklı olduğu vatandaşlarlar yapılan anlaşmalarda; geciken ödemelerde aksayan taksitler faizle tahsil edilip; taksitlendirme hakkı korunurken, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan alınan kredilerin geri ödemesinde bu hak tanınmıyor.
Yani devlete borcunu faiziyle kredilendirip ödemesini düzenli gerçekleştiren öğrenciyi bir gün gecikme dolayısıyla banka hortumcusundan daha ağır cezayla cezalandırıyor.
Konuyla ilgili soruları yöneltmek istediğimiz, Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanının makamına ulaştık ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise hala meçhul!
Göksel’e 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu ile 5917 sayılı kanunun uygulamalarının farklılığının Anayasa’ya aykırı olup olmadığını sorduk!
Yasaya karşı ancak mecliste bir iptal davası açılabileceğini belirten Göksel bir de yasanın Cumhurbaşkanınca da iptalinin talep edilebileceğini söyledi.
Kısaca mağdur olan öğrencilerin önünde birbirinden zor 3 seçenek var. Çıkarılan yasadaki ayrıntı ile mağdur olan binlerce öğrenci şimdi çözüm konusunda kara kara düşünüyor. Gözünü meclise diken öğrenciler konuyla ilgili acilen bir düzenleme yapılmasını bekliyor.