İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729967715 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Üniversitelileri barınma telaşı sardı

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 360313 Okunma | Yazar Yazan: admin | 02 Eylül 2009 14:41:55

ÖSS yerleştirme sonuçlarının açıklanması ve üniversite kayıtların başlamasının ardından, yeni bir hayata adım atacak öğrencilerin barınma telaşı da başladı.

ÖSS'yi kazanarak tercih yapma hakkı elde eden veya sınavsız geçiş hakkı bulunan toplam 1 milyon 390 bin 332 adaydan 958 bin 628'i ÖSYM'ye tercih formu gönderdi.

Tercih gönderen adaylardan üniversitelerin lisans programlarına toplam 290 bin 97, ön lisans programlarına da 238 bin 631 olmak üzere toplam 528 bin 728 kişi yerleştirildi.

Yerleştirme işlemleri tamamlanan öğrenciler, kayıtların da başlaması ile yeni bir hayata adım atacakları illere gitmeye başladılar.

Öğrencilerin ilk kez gittiği illerde en büyük sorunları ise kalacak yer bulmak.

Yüksek ev kiraları aile bütçelerini zorlarken, çok sayıda öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayan devlet ve üniversite yurtlarının yetersiz olması nedeniyle özel yurtlar da ailelerin tercihleri arasında yer alıyor.

Yüksek yıldızlı otellerdeki konforu aratmayan, internet, televizyon, buzdolabı, banyo, etüt salonu, açık büfe yemek gibi özellikleri ile bu yurtlarda, tek kişilik odaların yanı sıra 2-3-4 kişilik odalar da bulunuyor.

Aileler tarafından konfor ve rahat ortamı nedeniyle tercih edilen özel yurtlar, sundukları ev ortamı, değişik fiyat seçenekleri ile üniversite kaydı öncesinde ilk uğrak yerlerinden biri oluyor.

Kapasiteleri kısa sürede dolan özel yurtlarda, tek kişilik oda fiyatları 7-9 bin TL arasında değişirken, 2 ve 4 kişilik oda fiyatları ise 4-6 bin TL arasında değişiyor.

EV KİRALARI EL YAKIYOR

Çocuklarının evde kalmasını isteyen aileleri ise yüksek ev kiraları bekliyor.

Gittikleri illerde tanıdıkları olan öğrenciler, bu kişilerin yanında kalma imkanı bulabilirken, yaklaşık 40 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Çukurova Üniversitesinin (ÇÜ) bulunduğu Adana'da, ev sahiplerinin kira ücretini yıllık istemeleri ise aile bütçelerini zorluyor.
 
ÇÜ'ye yeni kayıt yaptıracak veya bu yıl evde kalmak isteyen öğrenciler, semtlerine göre 3 ile 7 bin TL arasındaki yıllık kira bedelini gözden çıkarmak zorunda kalıyor.
 
Türkiye'nin en sıcak kentleri arasında yer alan Adana'da, evde kalacak öğrenciler, kış yakacaklarından önemli oranda tasarruf edebilirken, bunun başta İç Anadolu olmak üzere diğer bölgelerde ise çok daha fazla masrafa neden olacağı belirtiliyor.

Yetkililer, yeni bir ile giden öğrencileri tanımadıkları kişilerle ev tutmaması yönünde ise uyarıyor.

 

 | Puan: 9 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan