İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 731964274 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

İşte bu bizim zaferimiz :) Üniversite harçlarında indirim müjdesi!

Kategori Kategori: Diğer Haberler | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 454404 Okunma | Yazar Yazan: admin | 10 Ağustos 2009 17:44:48

Hükümet, YÖK'ün üniversite harçlarına yaptığı % 300'e varan zam oranını uygun bulmadı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun 2009-2010 akademik yılında üniversitelerin ikinci öğretim katkı paylarına (harçlarına) yüzde 300'e varan oranlarda zam yapılması talebini hükümet uygun bulmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle normal öğretim yapan bölümler gibi ikinci öğretime de yüzde 8 civarında zam yapılması kararlaştırıldı.

Maliye Bakanlığı, YÖK'ün yüksek zam talebini aşağı çekerken Milli Eğitim Bakanlığı da yeni harç rakamlarını Başbakanlık'a gönderdi. Harçlarla ilgili son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

YÖK temmuz ayında, normal bölümler için harçlara yüzde 8 zam önermiş, dersleri akşam yapılan ve paralı olan 'ikinci öğretim' için ise 'maliyetin yarısı'na denk gelecek şekilde yüzde 300'ü bulan oranlarda zam teklif etmişti. Teklife tepki gösteren öğrenciler, bu zam oranıyla okumalarının mümkün olmadığını dile getirmişti. Harçlar geçen sene de yüzde 7-8 oranında artmıştı. Üniversiteler Bakanlar Kurulu'nun belirlediği harç miktarlarını yüzde 20 oranında artırabiliyor.

HANGİ FAKÜLTENİN HARCI NE KADAR?

Yüzde 8'lik zam oranına göre normal öğretim yapan tıp fakültelerinin yeni harcı 591, diş hekimliği ve eczacılığın 494, veterinerliğin ise 386 lira olacak. Mühendislik, mimarlık, ziraat ve orman fakülteleri ile güzel sanatlar fakültesine gidecek öğrenciler bu yıl 316 lira, fen-edebiyat, dil-tarih-coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim ve iletişim fakültelerine devam edecek öğrenciler 284 lira harç ödeyecek. Hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler bölümleri ise 313 lira harç alacak.

İkinci öğretim öğrencileri ise daha fazla katkı payı ödeyecek. Yüzde 8 zam oranına göre ikinci öğretim veteriner fakülteleri için 2 bin 134, mühendislik ve mimarlık bölümleri için bin 529, hukuk, iktisat ve siyasal için bin 155, edebiyat, eğitim, ilahiyat ve sağlık eğitim fakülteleri için ise bin 27 lira harç ödenecek. Devlet konservatuvarının ikinci öğretimi için öğrencilerin 4 bin 268, yüksekokullar için ise bin 155 lira katkı payı ödemeleri gerekecek.

 

 | Puan: 8,6 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan