Eğitim - Sen'in Şırnak raporu, bölgedeki öğretmen, okul ve öğrenci durumunu gözler önüne serdi. Şırnak'a genellikle 23-24 yaşında stajyer ve tecrübesiz öğretmenler atanırken, hâlâ bin 500 öğretmen açığı var
Rapora göre, Şırnak merkez ve ilçelerinde beş bin 200 öğretmen kadrosu bulunuyor. Ancak şu an öğretmen sayısı üç bin 700 ve buna göre ilde bin 500 öğretmen açığı var. Bu açık sözleşmeli, vekil, usta öğretici, asker öğretmen ve ücret karşılığı çalışan öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Geçen öğretim yılında da, 570 sözleşmeli öğretmen, 260 asker öğretmen, 180 vekil öğretmen ve 540 ücret karşılığı çalışan öğretmen görev yaptı ve Şırnak geçen dönemi bin 100 öğretmen açığı ile kapattı.
Rapora göre, Şırnak’a atanan öğretmenlerin yaş ortalaması genellikle 21-24 arası değişiyor, çoğu stajyer ve tecrübesiz öğretmenlerden oluşuyor. Bunlar da stajları bittiğinde ya da deneyim kazandıklarında Şırnak’tan ayrılıyor. Her yıl öğretmenlerin yarısından fazlasının tayinlerle gittiği belirtilen raporda, “Ve ertesi yıl bir yenisi, bir yenisi. O kadar sirkülasyon var ki aynı öğretim yılı içinde öğrenciler bazen yedi-sekiz öğretmen değiştiriyor. Diğer bir değişle öğrenciler deneme tahtası olarak kullanılmaktadır. İlköğretim diploması alıp da okuma yazması olmayan çok sayıda öğrencimiz var” deniliyor. Rapordaki tespitler şöyle:
• Şırnak’ta 125 bin öğrenci bulunuyor. 18 anaokulu ve ana sınıfı, 263 ilköğretim okulu ve 31 ortaöğretim okulu olmak üzere toplam 312 okul var. Bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 60-80 civarında. 800 ile bin arasında yeni dersliğe ihtiyaç var.
• Okullaşma oranı okul öncesi eğitimde yüzde 15, ilköğretimde yüzde 76, ortaöğretimde yüzde 23. Türkiye ortalaması ortaöğretimde yüzde 88 iken Şırnak ortalamasının yüzde 23 olması çok vahim bir durumdur.
• Bütün bunların sonucunda Şırnak ÖSS, SBS gibi sınav başarısında sondan birinciliği kimseye kaptırmamakta ne yazık ki.
RAPOR VEKİLLERE GÖNDERİLDİ • Şırnak’ta, öğretmen ve derslik sorununun yanı sıra, taşımalı eğitimde de sorunlar yaşandığı, ayrıca okullarda araç-gereç sıkıntısı bulunduğu ve okullarda spor kompleksi, tesis ve laboratuarın yok denecek kadar az olduğu belirtilen raporu hazırlayan Eğitim - Sen Silopi temsilcisi Hüseyin Timur ile Şırnak Basın Sekreteri İdris Mete, ilin milletvekillerinden ‘duyarlılık’ istedi.
beş kardeş birlikte okumaktayız maddi durumumuz iyi değil bursunuzdan yararlanmak istiyorum.