İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732035537 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

YÖK'ten hocalara şok yasak!

Kategori Kategori: Eğitim Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 402655 Okunma | Yazar Yazan: admin | 06 Ocak 2009 17:25:42

YÖK, özellikle muhalif kesimin tepkisini çekecek yeni bir karara imza attı! Hocalar tepkili, dernekler ise karar için ayakta!

YÖK'ten şok genelge. Akademisyenlerin, izin almadan sivil toplum örgütlerinde yönetici olması yasaklandı. Meslek örgütleri 'Muhalifler susturuluyor' diye ayakta

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden Türk Veteriner Hekimleri Birliği'ne, Türk Eczacılar Birliği'nden Türk Tabipleri Birliği'ne kadar birçok meslek kuruluşunun yönetim kademesinde yer alan akademisyenlere 'örgütlenme freni' geldi. Sadece bağlı oldukları üniversitelere bilgi vermeleri yeterli olan akademisyenler artık meslek kuruluşlarında görev alabilmek için izin almak zorundalar.

Rektörlere 17 Kasım'da YÖK Başkanvekili Prof. İzzet Özgenç imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi: 'Çeşitli kamu kuruluşlarının veya meslek kuruluşlarının yönetim veya denetim organlarında görev yapmak üzere ilgili kurum hükümleri uyarınca görev alan üniversite öğretim elemanlarının bu görevleri yerine getirebilmeleri ancak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 38. maddesi kapsamında görevlendirilmeleriyle mümkün olabilecektir. Aksi takdirde 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 36. maddesi çerçevesinde görev yapan öğretim elemanlarının söz konusu kuruluşlarda görev yapmaları mümkün olmayacaktır. Bilgilerinize ve konunun üniversite öğretim üyelerine duyurulmasının sağlanmasını rica ederim.'

GEÇİCİ İZİN

Atıfta bulunulan 38. maddede ise 'Öğretim elemanları; ilgili kurumlar ile kendisinin isteği, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile ihtiyaç duyulan konularda özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, bakanlıklarda, TSK ile TÜBİTAK, Adli Tıp Kurumu gibi kamu kuruluşları ve kamu yararına çalışan kuruluşlar veya vakıflar ile kamuya yararlı derneklerde geçici olarak görevlendirilebilirler' deniliyor.
Duyurunun ardından meslek kuruluşları harekete geçti. TMMOB (Türkiye Mimar ve Mühendisler Odalar Birliği) G enel Sekreteri Hakan Genç, bu duyurunun anayasa ve yasalar karşısında sorunlu olduğunu düşündüklerini belirterek YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'dan randevu istedi. Ancak YÖK, acil istenen bu randevuya henüz olumlu yanıt vermedi.

ANAYASAYA AYKIRI

TTB de yazı üzerine harekete geçirerek konuyu hukukçulara inceleterek gerekirse dava açmaya hazırlanıyor. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, YÖK'ün yazısının anayasada belirtilen örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu dile getirerek 'YÖK'ün öğretim üyelerinin örgütlenme ve seçilme hakkını sınırlama yetkisi yoktur. Bu hukuki dayanağı olmayan bir yazıdır. Bu YÖK'ün örgütlenme özgürlüğüne müdahale etmesi anlamını taşımaktadır' dedi.

İŞTE LİSTEDEKİ AKADEMİSYENLER

YÖK'ün rektörlüklere gönderdiği yazıya göre halen çeşitli meslek kuruluşlarında yönetici olarak görev yapan akademisyenlerin bağlı bulundukları üniversitelerden izin almaları gerekecek. İşte bu isimlerden bazıları:

l TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Oğuz Gündoğdu (İ. Ü. Jeoloji Bölümü)
l Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Murat Akkaya (Ankara Üniversitesi Diş
Hekimliği Fakültesi)
l Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Feride Aksu (Ege Ü. Tıp Fakültesi)
l Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan (A. Ü. Vet. Fak.)
l Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker (H. Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi)

İcraatların sıkı takipçisi

Hükümetin zam, özelleştirme, ihale gibi uygulamalarına yönelik birçok meslek kuruluşu iptal davası açarken yaptıkları açıklamalarla en sert eleştirileri yöneltmişti. Kasım ve Aralık 2008'de tüm Türkiye genelinde ekonomik krizin faturasının çalışanlara kesildiği öne sürülerek gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşlere öncülük eden kuruluşların başında TMMOB geldi. Yine 30 şehirde eşzamanlı eylemler düzenleyen TMMOB'un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı 'AKP iktidarının ülkeyi sermayeye pazarlayan, yoksulları daha da yoksullaştıran politikalarının İslami gericileşme dalgasıyla paralel yürüdüğü' suçlamasında bulundu.

TMMOB Ankara

İl Koordinasyon Kurulu üyeleri geçen hafta hükümetin 2008 yılında sınıfta kaldığını söyleyerek yaptıkları eylemde ellerindeki kırmızı kartları hükümete göstermişlerdi. Hükümetin Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik içeren tasarıya, 7 meslek örgütü sert tepki göstermişti.

 

 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan