İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732212889 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Şırnak'a Boğaziçi, Hakkari'ye ODTÜ

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 392395 Okunma | Yazar Yazan: admin | 13 Aralık 2008 11:14:37

YÖK Doğu ve Güneydoğu için düğmeye bastı. 41 yeni üniversite geliyor.

Akşam YÖK’ün yeni ‘Gelişim Ödeneği’ projesine ulaştı. Çoğu Doğu ve Güneydoğu’da kurulan 41 yeni üniversiteye, pozitif ayrımcılık uygulanacak. Projeyle bütçeleri 2010 yılından itibaren yüzde 500’e kadar artırılacak.

YÖK büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu’da kurulan 41 yeni üniversiteyi kalkındıracak, kapsamlı bir açılım projesi için düğmeye bastı. YÖK’ün oluşturduğu “Gelişim Ödeneği” adlı proje çerçevesinde, aralarında Tunceli, Şırnak, Hakkari, Mardin üniversitelerinin de bulunduğu, yeni kurulan küçük üniversitelere poztif ayrımcılık uygulanacak. Bu üniversitelerin 2010 yılı bütçeleri, yüzde 100 ile yüzde 500 arasında değişen oranlarda artırılacak.

2010’A YETİŞECEK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığında yürütülen, ‘Gelişim Ödeneği’ adlı proje taslağına AKŞAM ulaştı. Hükümet tarafından da desteklenen çalışma önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilecek. Proje 2009 yılında TBMM’de yapılacak olan 2010 yılı bütçe görüşmelerine yetiştirilecek. Yeni kurulan 41 üniversiteye yönelik pozitif ayrımcılık 2010 yılından itibaren uygulanacak.

BÜYÜĞE DÜŞÜK KATSAYI

Kaynak aktarımı, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin bütçelerinden yapılacak kesintiler ile sağlanacak. Büyük üniversitelerin 2010 yılı bütçe artırımı, düşük katsayı üzerinden yapılacak. 41 yeni üniversiteye ise en yüksek katsayı üzerinden artırım uygulanacak. Ayrıca bütçe payının yanı sıra “Gelişim Ödeneği” adı altında ek kaynaklar da aktarılacak. Böylece 2010 yılı bütçe artışı, yüzde 100 ile yüzde 500 arasındaki oranlarda değişecek.

İŞADAMLARINA ÇAĞRI

Bu üniversitelerin fiziki altyapı eksikliklerinin tamamlanmasında, belediye ve il özel idarelerinden de destek istenecek. Üniversite ödenekleri ise ağırlıklı olarak araştırmalara aktarılacak. YÖK Başkanı Özcan, AKŞAM’a yaptığı açıklamada bölge işadamlarına seslenerek, “Harekete geçmeliler. Birçoğu İstanbul’da yaşıyor ama bölgelerine destek olmalılar” dedi.

AKADEMİK KADRO DESTEĞİ

Proje kapsamında, 41 yeni üniversitenin akademik kadro eksiği de giderilecek. Büyük üniversitelerde çalışan araştırma görevlilerinin akademik kadrolara geçişinde yeni kurulan üniversitelerde açılan kadrolar tahsis edilecek. Büyük üniversitelerde araştırma görevlileri için kısıtlı sayıda kadro açılacak, yeni kurulan üniversitelerde ise kadro sayısı yüksek tutulacak. Böylece ODTÜ, Boğaziçi, Ankara, Marmara, İstanbul, Hacettepe gibi üniversitelerde araştırma görevlisi olanlar, Doğu ve Güneydoğu’daki üniversitelere yönlendirilecekler.

YURTDIŞINDA DOKTORA

YÖK, ayrıca kendi kaynaklarından yaklaşık 2 bin öğrenciyi de doktora için yurtdışına gönderecek. Bu öğrenciler, öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere yeni kurulan üniversitelerde yüksek lisans yapmış olanlardan seçilecek. Başarılı olup dönenler, yeni üniversitelerde araştırma görevlisi olarak yetiştirilecek. İlk grubunun, 2009 yılı içinde gönderilmesi planlanıyor.

EMEKLİ PROFESÖR DOĞUYA

Proje kapsamında YÖK, emekli olan öğretim üyelerinden de yeni kurulan üniversitelerde ders vermelerini isteyecek. Ulusal Değişim Programı (UDEP) ile de profesörler yeni üniversitelere giderek misafir öğretim üyesi olarak dersler verecek.

ÖĞRETİM ÜYESİ İÇİN CAZİP HALE GELECEK

YÖK’ün başlattığı “Gelişim Ödeneği” projesini doğrulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AKŞAM’A yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Yeni üniversiteler kuruldukları illerde önemli bir sinerji yarattı. Üniversite ile birlikte bölge de aynı hız ve oranda gelişecek. Geliştirme Ödeneği yeni kurulan üniversiteler için daha yüksek olmak üzere saptanacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na teklif edilecek. UDEP çerçevesinde de yeni açılan üniversitelerimize öncelik verilecektir. Bu teşviklerle, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki üniversitelerin öğretim elemanları için cazip hale gelmesi sağlanacak.”

BAŞBAKAN DESTEKLİYOR

YÖK’ün açılımını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan, Hakkari Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Oxford Doktoralı Prof. Dr. İbrahim Belen’i övmüş ve “Türkiye’de artık üniversitesi olmayan il kalmadı. Hakkari Üniversitesi’ne de, Oxford’dan bir öğretim üyesi geliyor” demişti.

Akşam

 

 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan