İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729920328 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

ÖSS kız öğrencileri etkiliyor

Kategori Kategori: SBS - KPSS - ALES | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 473817 Okunma | Yazar Yazan: admin | 05 Aralık 2008 22:30:28

ÖSS'ye hazırlanan kız öğrenciler, erkeklere göre daha öfkeli oluyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi, üniversiteye hazırlanan 202 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada, kız öğrencilerin erkeklere göre daha öfkeli olduğunu belirledi.

SÜ Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi görevlisi Dr. Selahattin Avşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SÜ Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Deniz, SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ercan Yımaz ile birlikte Öğrenci Seçme Sınavı'na hazırlanan öğrencilere yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) en basit ve yalın şekilde, gençleri üniversiteli ve bir meslek sahibi yapmak için sıkı bir maraton şeklinde tanımlanabildiğini belirten Avşaroğlu, ''bu maratonda çok uzun bir süreç, uzun soluklu çalışma ve bilgi yükleme, motivasyon ve yarış vardır. Bu sınavda belli bir puan alma beklentisi gençleri ve ailelerini yakından ilgilendirmektedir'' dedi.

Yaptıkları çalışmada öğrencilerin ''psikolojik belirti düzeylerini'' anlamanın yanı sıra cinsiyet değişkenine göre farklılaşma durumunu da tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Avşaroğlu, şunları kaydetti:

''Araştırma grubu bir ortaöğretim kurumunu bitirmiş, sadece dershaneye giden 93 kız ve 109 erkek olmak üzere toplam 202 öğrenciden oluştu. Araştırmada, kız öğrencilerin yakınmaları, anksiyete, depresyon, öfke ve fobik anksiyete yakınmaları, erkek öğrencilere göre daha fazla olarak karşımıza çıktı. Diğer psikolojik belirti altboyutlarında manidar bir farklılığın olmadığı bulundu.''

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA AGRESİF OLABİLİYOR
Velilerin, sınava hazırlanan çocuklarına karşı daha akılcı yaklaşmaları, onların genel özelliklerini iyi analiz ederek değişiklikleri gözlemeleri, sınav sürecinde onlara yardımcı olmaya çalışmaları gerektiğini vurgulayan Avşaroğlu, şöyle devam etti:

''Çalışmada veri toplama aracı olarak Psikolojik Belirti Ölçeği kullanıldı.Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre kız öğrencilerin psikolojik kökenli fizyolojik yakınmaları, kaygı, depresif ve öfke belirtileri erkek öğrencilere göre daha fazla. Bu nedenle veliler, çocukların kendi başlarına (sorunları) çözemeyecekleri ve başa çıkamayacakları endişesi taşıyorlarsa uzman kişilere, rehberlik ve psikolojik danışma servislerine başvurmaları gerekir.'' (AA)

Bu sınav sürecinin hem kız, hem de erkek öğrenciler üzerinde ciddi baskılar yapabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirten Avşaroğlu, erkek öğrenciler daha rahat gibi görünse de onlarında psikolojik desteğe ve yüreklendirilmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

 

 | Puan: 5,6 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan