İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729856165 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

20 bin öğrenci işsiz kaldı

Kategori Kategori: Öğrencilere İŞ | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 623088 Okunma | Yazar Yazan: admin | 05 Aralık 2008 22:29:00

Çalışan üniversite öğrencileri Sosya Güvenlik Yasası mağduru.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde, üniversitelerde çalışan kısmi zamanlı öğrencilerle ilgili herhangi bir düzenleme getirilmemiş olması nedeniyle YÖK'e başvuruda bulundu.

Ege Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bütün üniversitelerde ders saatleri dışında, kendi kurumlarında çalışarak geçimini ve eğitim giderlerini karşılayan 20 bin öğrenci, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde, bu öğrenciler için herhangi bir düzenleme getirilmediği için işsiz kaldı.

Daha önce, Kısmi Zamanlı Öğrenci çalıştırılmasında öğrencilerden İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası primi kesilirken, yeni yasayla tüm sigorta kollarında sigorta primi kesilmesi istenmesine ve Ege Üniversitesi'nde bu ödentilerin kabul edilmesine rağmen, sigorta kurumunda bununla ilgili bir birim bulunmadığı için 298 öğrenci işten çıkarılmak zorunda kalındı.

Bütün üniversitelerde bu rakamın toplam 20 bin olduğu belirtildi.

Başta Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, YÖK'e başvurarak bu sorunun ortadan kaldırılmasını istedi. Yılmaz, YÖK'e gönderdiği yazıda, ''Öğrencilerin bundan sonraki dönemlerde normal sigortalı (tüm sigorta kollarına tabi) olarak çalıştırılmasında uygulama yönündeki belirsizliğin ortadan kaldırılması, üniversitemizin ve kısmi zamanlı çalışan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması hususunu müsaadelerinize arz ederim'' ifadelerine yer verdi.

Yılmaz ve diğer üniversite rektörlerinin başvurusundan sonra, YÖK'de sorunun çözümü için çalışma başlatıldığı belirtildi.

Daha önce 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 46. maddesi 5234 Sayılı Kanunun 2. maddesi 4857 Sayılı Kanun ve 506 Sayılı Kanun gereğince kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilerden sadece İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası kesiliyordu.

Kısmi Zamanlı olarak çalışan öğrencilerle ilgili olarak en fazla 180 saatlik çalışma süresine göre 9,58 YTL SSK primi kesilip öğrencinin eline 379,80 YTL ücret geçerken, yeni düzenlemeyle, aynı süre için öğrencinin eline 351,13 YTL geçmesi gerekiyor. Buna karşılık üniversiteye öğrencinin maliyeti 100 YTL artarak 459,58 YTL;den 559,86 YTL'ye çıkıyor.

ÖĞRENCİLERİN KAYIPLARI BÜYÜK OLACAK

Herhangi bir şekilde yeni düzenlemeyle koşullar değişmeden 5510 Sayılı Kanunla Kısmi Zamanlı öğrenci çalıştırılmasına olanak sağlansa dahi öğrencilerin kayıpları büyük olacak.

Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Dr. Figen İnan, bu kayıpları şöyle sıraladı:

''Yeni düzenlemeye göre öğrenciler tüm sigorta kollarına tabi (normal işçi) olarak çalıştırılabilecek. İşçi pozisyonunda işe alım ve işçi çalıştırmak ise Maliye Bakanlığının izniyle yapılacak. Öğrencinin işe alımı Türkiye İş Kurumu aracılığıyla gerçekleştirilecek ve her öğrenci için talep masraf karşılığı (2008 yılı için 60 YTL) ödenecek. Öğrenci işçi statüsünde göründüğü için anne-babası üzerinden sağlık sigortasından faydalanamayacak. Kısmi Zamanlı olarak çalışmaları nedeni ile genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları için ay içinde eksik kalan çalışma günlerini genel sağlık sigortası primi açısından tamamlamaları zorunlu olacak. İzin, rapor, sosyal haklar, kıdem tazminatı gibi çalışma konusundaki düzenlemeler işçi statüsüne göre uygulanacak. Öğrenci Burs alıyorsa burs yardımı kesilecek. Yeni prim oranlarının uygulanması sonucunda öğrencilerin eline geçen net ücret azalacak.''

 

 | Puan: 10 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan