İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729964538 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Arapların Türkçe merakı!

Kategori Kategori: Diğer Haberler | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 459813 Okunma | Yazar Yazan: admin | 24 Ekim 2008 13:07:55

Özellikle 2004 yılından bu yana ülkemizin Arap ülkeleriyle olan ticaret ve turizme dayalı ilişkilerinin yoğunlaşması Araplarla Türkleri tekrar yakınlaştırdı.

 

Büyüyen ve gelişen iş sahaları ve artan iş imkanlarının da etkisiyle bir taraftan Türkler Arapça öğrenme çabalarını yoğunlaştırırken diğer taraftan Arapların da Türkçe’ye karşı olan ilgileri üst düzeylere çıktı.

Üstelik son zamanlarda Arap TV’larında yayınlanan Türk dizileri tüm tepkilere rağmen izleyici kitlesini katlayarak beğeni seviyesini koruyor. Bu gelişmeler de bir çok Arap izleyicinin Türkçe’ye karşı ilgi duymasını kamçılayan sebeplerden biri.

Güzel Türkçemizin yabancılara tanıtılması ve yaygınlaştırılması konusunda devletler nezdinde de gelişmeler yaşanıyor. Arap üniversitelerinde daha birkaç yıl öncesine kadar Türkoloji bölümü hiç bulunmuyor veya sadece bir kaç üniversitede bulunuyordu. Ancak 2009 yılına yaklaştığımız şu günlerde sadece Mısır’da bulunan üniversitelerde 5 adet Türkoloji, Suriye'de Halep üniversitesinde Türkoloji bölümü açılmış durumda.  Üniversitelerimizin Arap Dili Edebiyatı ve Türk Dili Edebiyatı bölümleri de bu her iki dilin karşılıklı tanıtılması ve öğretilmesi yönünde birçok Arap ülkelerinde hatırı sayılır bir takım çalışmalar yürütüyorlar.

Özel sektörde henüz Araplara Türkçe öğreten çok fazla kurum yok. Ancak Arapça konusunda internet üzerinden verdiği hizmetlerle beğeni toplayan Onlinearabic.net sitesi bu konuda da bir ilke imza atarak Araplara yönelik hazırladığı Arapça – Türkçe online sözlüğünü hizmete sundu. www.qamoosturki.net adresinden bu sözlüğe giriş yapan Arap kullanıcılar, Arapça aradıkları kelimelerin Türkçe karşılıklarını bir tuşla bulabiliyorlar. Yaklaşık 200bin kelime kapasiteli sözlüğün daha şimdiden Araplar tarafından beğeni kazandığı ve yoğun bir şekilde kullanıldığını belirten Onlinearabic.net yöneticileri Araplara Türkçe konusunda hizmet vermek üzere üniversitelerle görüşmeler yaptıklarını ifade ediyorlar.

 

 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan