Kategori: Yurtdışı Eğitim |
0 Yorum |
945664 Okunma |
Yazan: admin | 13 Ağustos 2008 16:08:31
ÖSS tercihleri sona erdi. Eğer açıkta kalma ihtimaliniz varsa sakın, 'Eğitim hayatım bitiyor mu?' dert etmeyin. Eğer 165 puanınız varsa şansınız sürüyor.Türkiye genç bir ülke; nüfusunun üçte ikiye yakını 30 yaşın altında. Üniversite çağına gelmiş öğrenci sayısı 5 milyonu buluyor. Ancak, Türkiye bu öğrencilerin çoğuna yükseköğrenim hakkı tanıyamıyor. Eğitim modelindeki çarpıklıklar, sınav sisteminin adaletsizliği ve düşük kontenjan gibi olumsuzluklar öğrencilerin önünü tıkıyor. Bu durum, gençleri başka arayışlara sevk ediyor. Akla ilk gelen çözümlerden biri yurtdışında okumak.
Birçok Avrupa ülkesinden daha iyi imkânlara sahip G. Afrika, gelecekte Türk öğrenciler için cazibe merkezi olabilir. YÖK, buradaki üniversitelerden alınan diplomalara denklik tanıyor. G. Afrika diplomaları, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerde ve Hong Kong’da doğrudan kabul görüyor. Üniversitelerde genellikle İngiliz, Amerikan ve Hollandalı öğretim görevlileri ders veriyor. Eğitim dilinin yanı sıra ülkede konuşulan ortak dilin İngilizce olması da yabancı öğrenciler için tercih sebebi. UCT, Wits, Natal ve Pretoria üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Ancak G. Afrika’ya gidecek Türk öğrencileri ilginç bir sürpriz bekliyor. Afrika kıtasının en altındaki bu ülkede şubatta yaz, haziran ve temmuz aylarında ise kış mevsimi yaşanıyor. O yüzden, valizinizi hazırlarken yazlık kıyafetlerinizi unutmayın.
G. Afrika’yı daha şimdiden keşfeden Türk öğrenciler de var. Zehra Kutluğ, Esra Kavakdan, Firuze Evrensel ve Sare Atalay, ülkenin en gözde ve turistik şehri Cape Town’da bulunan Western Cape Üniversitesi’nde okuyor. Dördü de sosyal bilimler fakültesinde ikinci sınıf örencisi. Zehra Kutluğ’un anlattıklarına göre, Western Cape, ülkenin en iyi üniversiteleri arasında. Üniversitede, iktisat ve işletme, fen edebiyat, sayısal bilimler, diş hekimliği, hemşirelik ve hukuk fakülteleri de yer alıyor. YÖK bu fakültelerin diplomalarını tanıyor. Okul yabancı öğrencilere göre program uyguluyor. Ek ders ücretleri ve sosyal masraflar da dâhil edildiğinde bir öğrencinin yıllık gideri 9 bin ila 12 bin doları buluyor. Bu üniversitede bir öğrencinin en az iki bölümden mezun olma zorunluluğu var. Onun için öğrenciler kendi alanları dışından da dersler alıyor. Ayrıca seçmeli dersler sayesinde İngilizce dışında dil öğrenme imkânı var. 3 senelik lisans programından sonra 1-2 yıllık honour, master ve 3 senelik doktora programlarına devam etme imkânı da bulunuyor. Üniversite ise başarılı öğrencilerini 1 yıl eğitim veya yüksek lisans için dünyanın en iyi okullarına burslu gönderiyor.
Fatma Zehra Efe ve Zeynep Yokmaç ise bu yıl G.Afrika üniversitelerinden mezun olan iki genç. Türkiye’deki başörtüsü problemi onların buralara gelmesine sebep olmuş. Eğitimin İngilizce olması ve YÖK’ün denklik vermesi de kararlarında rol oynamış. Efe ve Yokmaç, G. Afrika tecrübelerini şöyle özetliyor: “Burada Türklere bakış çok iyi, en küçük bir ön yargıları yok. Bizi çok cana yakın buluyorlar. Bizden daha çok öğrenci bekliyorlar.”
ÜNİVERSİTE SONRASI İŞ İMKÂNI ÖNEMLİ
G.Afrika: Dünyanın en iyileri arasında 4 üniversitesi bulunan ülkede 2010 Dünya Kupası finalleri oynanacak. Gelişmişlik açısından Avrupa ve ABD’den farksız. Tıp eğitiminde önde. Dünyadaki ilk kalp nakli burada gerçekleştirildi.
Kenya: Bilim adamları Kenya’yı insanlığın beşiği olarak isimlendiriyor. Eğitimin yanında biraz da macera yaşamak istiyorsanız, Kenya bir safari ülkesi. Dünyanın en harika vahşi hayat parkları, bozulmamış sahilleri, mercan kayalıkları ve muhteşem dağları bu ülkede. Kenyatta, Jomo, Nazarene, USIU ve Strathmore üniversitelerinde mühendislikten bankacılığa, bilgi teknolojilerinden işletmeye kadar bütün bölümlerde İngilizce eğitim alabilirsiniz. Nairobi, iklimi ile dünyanın en yaşanası şehirlerinden biri. Sıcaklık yıl içinde 15-30 derece arasında değişiyor.
Tanzanya: Çok kültürlü ülkede, görülmeye değer tabiat harikaları mevcut. Dünyanın en büyük millî parkı burada. Dar es Selam ve Hubert Kairuki Memorial üniversitelerinde okuyabilir, iyi derecede İngilizce öğrenebilirsiniz.
Uganda: Afrika’nın en büyük gölü Victoria ile komşu. Resmî dil İngilizce. Makerere, Kampala ve Martyrs, ülkenin en iyi üniversiteleri arasında.
Nijerya: Önemli bir petrol ülkesi. Afrika’daki en güçlüler sıralamasında 5’inci. Türk iş adamlarının kurduğu Nil Üniversitesi burada (Afrika’daki ilk Türk üniversitesi). Türk öğrenciler için çok cazip.
Moritanya: Afrika’nın gözü olarak nitelendirilen ve uzaydan görülen çember biçimindeki dev krater yapısıyla turistik özelliği olan bir ülke. Resmî dili Arapça ve Fransızca. Nouakchott Üniversitesi’nde ilahiyat, ekonomi, işletme, fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerde okuyabilirsiniz.
Mısır: Bir turizm ülkesi olan Mısır’da dünyaca ünlü Ezher Üniversitesi var. Her bölümde okuyabilir, Arapçanın yanında İngilizce de öğrenebilirsiniz.
Cezayir: Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biri. Eğitim ücretsiz. Üstelik İngilizce, Fransızca ve Arapçayı yaşayarak öğrenme fırsatı veriyor.
ÜLKELERE GÖRE, ÜNİVERSİTELERİN MALİYET VE DİL İMKÂNLARI
Ülke Harç (Euro) Diğer maliyet 1. Dil 2. Dil
Kenya 2000-2400 1950 İngilizce -
Tanzanya 600-4500 2190 İngilizce -
Etiyopya 1900 1880 İngilizce Arapça
Uganda 350-2200 1850 İngilizce -
Sudan 0-4500 2500 Arapça İngilizce
Nijerya 220-1300 2085 İngilizce -
Benin 550 1900 Fransızca İngilizce
Gana 1800-3500 2300 İngilizce -
Togo 400 1900 Fransızca İngilizce
Senegal 220 1900 Fransızca İngilizce
Mali 200 2200 Fransızca İngilizce
Moritanya 200 1800 Arapça Fransızca, İng.
Fil Dişi S. 350 1950 Fransızca İngilizce
G. Afrika 1800-2400 4650 İngilizce -
Madagaskar 1000 1850 Fransızca İngilizce
Mısır 0-1300 1270 Arapça İngilizce
Tunus 0-2200 1970 Arapça Fransızca
Cezayir 0 1900 Arapça Fransızca, İng.
Fas 0-5200 2250 Arapça Fr., İspanyolca, İng.