İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732004411 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Yurtdışı eğitime gidenler kimleri kandırıyor

Kategori Kategori: Yurtdışı Eğitim | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 591380 Okunma | Yazar Yazan: admin | 11 Şubat 2008 00:22:09

Amerika’da Milli Eğitim bursu ile master ve doktora yapan bir grup öğrenci ilginç bir gerçeği duyurmaya çalışıyorlar.

Massachusetts’den uzunca yazdıkları mektupta, dünyanın sayılı üniversitelerinde devletin parasıyla master ve doktora yapıyormuş gibi gözükenlere dikkati çekiyorlar. Hem devletin, hem de bizlerin nasıl kandırıldığının altını çiziyorlar. Şöyle etrafınıza bakın. Eminim sizin de vardır tanıdıklarınız.


 Nasılsa bilmiyoruz diye, İngiltere’nin, Amerika’nın anlı şanlı okullarından mezun olduklarını söylerler. Ama biraz araştırırsanız o okulun bir kursundan, sertifika programından mezun olduklarını görürsünüz. İşin garibi, bu insanlar, bu sertifikaları ile fark yaratırlar, kimse anlamazsa iyi kariyer yaparlar. Ama, anlayan için oturdukları koltuk her zaman eğreti durur.
 

Ben de bize bunları bütün çıplaklığı ile anlatanların isimlerini vermeyeceğim. Ne olur, ne olmaz. Başları belaya girer. Ama, rumuzları verebiliriz. M.Ş, S.C, B.K, A.B, H.E.

İşte mektuplar;
 

BOSTON ÜNİVERSİTESİ İLE BOSTON METRPOLİTAN COLLEGE FARKLI

 
Boston üniversitesinde devlet bursuyla master için en az 40-50 memur geliyor. Üniversitenin adını duyunca "süper" diyebilirsiniz. Ama işin aslı öyle değil. Boston’a bir Amerikalının bile girmesi zorken, bu devlet burslusu abilerimiz buralara nasıl kolayca girebiliyor anlatalım.
 

Boston Üniversitesi’ne bağlı ama okulun asıl fakültelerinden ayrı Boston Metropolitan College ya da Boston Başkent Koleji diye Türkçeye çevirebileceğimiz ayrı bir yeri var. Her ne hikmetse devlet bursuyla gelenler hep bu koleje geliyorlar. Bu kolej, Boston üniversitesinin şartlarını tutturamadıkları için kendi fakültelerine giremeyen öğrencileri alan bir yer.

 
Boston üniversitesi çok eski bir üniversite. Ama bu kolej 1960’lı yıllarda kurulmuş ve asıl amacı non-traditional dedikleri lisans öğrencisi olamayan kişilerle yetişkinlere sertifika veya diplomaya yönelik kurslar veriyor.
 

Bu kolejin üniversiteye tek benzer yanı üniversiteye bağlı olması. Amerika’daki herkes bu koleje gitmenin Boston Üniversitesi’nde okumakla eş olmadığını çok iyi bilir, hiçbir zaman kendilerini bir Boston öğrencisi ile eş tutmaz. Bizim Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi gibi düşünün. Buraları lisans, yüksek lisans, sertifika ve meslek kursları sunuyor. Yüzlerce değişik programı var. Bu kolejin Belçika’da Brüksel’de bile lisans bölümü var.

 
Aslında bu devlet burslusu abiler hiç zahmet etmeyip, Amerika’ya geleceklerine Brüksel’e gitseler hem daha yakın olur, hem de oradaki programlar bir yılda bitiyor. Böylece diplomalarına daha çabuk kavuşurlar. Hem de yarı fiyatına.
 

İNGİLİZCE BİLMEYEN BİLE BOSTON METROPOLITAN COLLEGE’E GİRER

 
Aslında bunlar hiç Amerika’ya gelmeden bile derslerini online olarak Türkiye’den alabilirler. Hatta inanmazsanız, bu kolejin hızlı kayıt opsiyonu bile var. Yani paranız varsa birkaç dakika içerisinde online olarak kabul alabilirsiniz. Amerika’daki en düşük üniversite bile bırakın masterı lisans programlarına en az 550-600 puan TOEFL (İngilizce yeterlilik sınavı), ayrıca bölüme göre GRE, GMAT, LSAT (bizdeki LES sınavı) gibi sınav skorları ister. Hatta Boston Üniversitesi bile kendisi asıl bölümlerine en az 600 puan TOEFL artı saydığımız sınavlardan en yüksek puanı alan öğrencileri kabul ederken, bu kolej TOEFL’den 500’ün altında almış olanlara hiçbir sınav şartı aramadan sponsor yazısı denen bir yazı ile kabul verir.
 

PARAYI VEREN, COLLEGE DİPLOMASI ALIR, AMA TÜRKİYE’DE BOSTON MEZUNUYUM DİYE HAVA ATAR

 
Paralarını devlet ödüyor, yani okul için parayı almamak gibi bir risk yok. En sağlam müşteri onlar için devlet. Kısacası bu koleje girmek Amerika’nın en vasat üniversitesine bile kabul almaktan daha kolay. Tek problem astronomik parası, o da arkanızda devlet gibi sağlam bir garantör varsa problem değil. Tabii bizim devlet burslusu işbilir abilerimizin de puanları Boston Üniversitesi’nin asıl bölümlerine yetmediğinden, işin kolayını bulmuşlar, sırf Boston diplomamız olsun diye bu kolejlere giriyorlar.
 

Bu kolejin web sitesinde bile açık açık belirtiyorlar. TOEFL skoru isteniyor, puan yetmiyorsa kolejin dil kursuna devam edileceği belirtiliyor. Boston kendi üniversitesinin eğitim kalitesini korumak, daha fazla öğrenciye ulaşıp, daha fazla para kazanmak için böyle bir yöntem bulmuş. Şartları tutmayanları kendi üniversite bölümleri yerine bu koleje alıyor, ama diplomalarında üniversitenin adı yazıyor. Boston hava parası alıyor anlayacağınız.

 
BİR KİŞİNİN EĞİTİM MASRAFI 100 BİN DOLARI GEÇİYOR, AMA DİPLOMALAR İŞE YARAMIYOR.
 

Bu kolejin senelik harcı 50-60 bin Amerikan dolarını buluyor. Yani bir kişinin eğitim masrafı 100 bin doları geçiyor. Bu parayla 4-5 MEB burslusu arkadaşımız Amerika’da rahatlıkla master yapar. Devlet bir yılda bu koleje milyonlarca dolar ödüyor. Bu abiler MIT’de, Harvard’da, mühendislik mastırı yapsalar anlarız, ama inanın bu kolejde verilen eğitimin değeri 20 bin dolar bile değil. Geriye kalan tamamen Boston’ın isim parası.

 
İşin kötüsü bunlardan bazıları düşük TOEFL puanıyla gelip, sonra bu kolejde 4-5 ay dil kursuna gidiyor, kendi ceplerinden veremeyeceklerine göre o kursun parasını da devlete ödetiyorlar. Hem TOEFL’ım var diye master için yurtdışına geleceksin, hem de İngilizce kursa gideceksin, uyanıklığın bu kadarına pes doğrusu.
 

Bu kişilere devletimiz ayda 3.000 dolar gönderiyormuş. Bu kişileri kendi kurumları takip etmiyor mu, faturalarına bakmıyor mu? Aynı devletin bursluları olmamıza rağmen, biz her gün derslere girip üstüne de 8-10 saat çalışıyoruz geçinelim diye. Böyle kişilerin ellerini kollarını sallayarak gelip rahat rahat okuyup bir de Boston’da okudum diye hava atmaları ağırımıza gidiyor.

 
TÜRKİYE’DEKİLER GERÇEĞİ BİLMEDİĞİ İÇİN İTİBAR GÖSTERİYOR.
 

Türkiye’de kimse bunları bilmez, hatta millet Boston’da okumuş diye itibar bile gösterir bunlara. Bu kişiler bir de bakanlıkların üst kademesinde çalıştıklarını söylüyorlar ve hemen her bakanlıkta varlar. Bu kişileri ve görevlerini yazsak ağzınız açık kalır, inanmazsınız. Ama nasılsa devletin kayıtlarında kim oldukları belli. Bunun için internetten Boston Üniversitesi’ne bir de Boston Metropolitan College sitelerine bakın. Burada bulunanların hepsi anlattığımız yolla gelmiş. Bizden önce de varlar, bizden sonra da olacaklar.

 
İKİNCİ YER ILLINOIS ÜNİVERSİTESİ
 

Bu üniversite Urbana adlı şehirde. Devlet bursuyla gelenler ya Boston’a ya da bu üniversiteye gidiyorlar. Illinois Üniversitesi’nin çoğu master programı bir senelik, ama bunlar ne yapıp edip başka bölümlerden uyduruk dersler alarak bu bir senelik programı iki seneye çıkarıyorlar. Tabii bir sene daha fazla kalmak için aldıkları bu fazladan derslerin parasını kendileri ödemiyor.

 
Biz her dönem büyükelçiliğe transkript gönderiyoruz, faturalarımız didik inceleniyor, okulumuzu bir an önce bitirip Türkiye’deki görevimize başlamamız isteniyor. Eğitim gecikince de burs bedelini faiziyle birkaç katıyla ödememiz isteniyor.
 

AMAÇ KOLAY VE YILDIZLI DİPLOMA ALIP DÖNDÜKLERİNDE HAVA ATMAK

 
Bazıları master için Amerika’ya gelmiyor. Güya araştırma yapmak için geliyorlar. Birkaçıyla tanıştık, söylediklerine bakılırsa her sene en az 40-50 kişi de böyle geliyormuş Boston’a. En az bu kadar da Urbana’ya gidiyorlar. Ne güzel inceleme yapıyorlar, ülkemize faydalı oluyorlar diye düşünürseniz yanılıyorsunuz. Çünkü, bu kişelerin çoğu TOEFL sınavını bile almamış, ama nasıl olmuşsa Amerika’ya gelmişler, hep buradaki Türk arkadaşlarıyla takılıyorlar, üniversitelerdeki derslere bile girmiyorlar.
 
Doğru düzgün İngilizce bile konuşmadan, bir sene boyunca Amerika’da kalıp neyi inceliyorlar? Bunlara devlet ayda 3 bin dolar verip, bir de uçak biletini ödüyor. Türkiye’deki maaşları da işliyor. Biz master, doktora yaparken 1.100 dolar alıyoruz. Bu adamlar gezmek için ayda 3 bin dolar alıyor. Bunlara bakınca Türiye çok zenginleşti de bizim haberimiz mi yok, diyoruz.
 
 
Amerikan üniversiteleri bunlara nasıl göz yumuyor derseniz, yanılıyorsunuz. Buradaki üniversitelerin amacı para kazanmak. Üniversite para kazanmak için İngilizce bilmeyen adama bile kabul verir. İki yıllık okulu isterse 5 yılda bitirsin. Siz okul harcını ödedikçe ve okul para kazandıkça niye uzattın demez, sistemleri budur.
 
 
Amaç kolay ve yıldızlı diploma değil de gerçek eğitimse herkesten aynı şartlar istensin. Biz geleceğin akademisyenlerini buralarda garsonluk yapmak zorunda bırakanları da, anlattığımız kişilere imkan üstüne imkan verip şımartanları da Allah’a havale ediyoruz. İsmimizi saklı tutun, bursumuzdan olmayalım. Bunların sayıları öyle birkaç kişi değil, çok fazla.
 

İmza: Amerika’daki mağdur MEB burslular 

hürriyet

 

 | Puan: 10 / 6 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

mehdi { 17 Ocak 2012 03:17:45 }
sanki üniversitesinde okuyanlar bir işe yarıyorlar kaç tanesini gördüm orada vasat ötesiler okul sadece onları para için tutuyor
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan