İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732515847 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

OKS´de Büyük Skandal !

Kategori Kategori: Eğitim Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 402685 Okunma | Yazar Yazan: admin | 14 Temmuz 2007 13:19:51

Binlerce adayın diploma notunda yanlışlık yaptılar, sonuçlar altüst oldu...

2006 Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) hata üstüne hata yapan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007 OKS'deki ilk skandalı da Gölbaşı'nda patlak verdi. Ankara Gölbaşı Taşpınar İlköğretim Okulu'ndan OKS'ye giren bir sınıftaki 18 öğrenciden 16'sının diploma notu sınav değerlendirmesi yapılırken yanlış girildi. Birçok okulda aynı hatanın yapılmasından endişe eden yetkililer sınav sıralamasının değişeceğini vurguluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl uygulamaya koyduğu İlköğretim Başarı Puanı'nın OKS'yi etkilemesi düzenlemesi mahkemelik oluyor. Taşpınar İlköğretim Okulu 8/A sınıfı öğrencisi Damla Ersan 4.88 olan diploma notunun, sınav sonucunda 2.63 olarak değerlendirmeye alındığını görünce isyan etti. Damla'nın annesi Kiraz Ersan da "Kızım sınıfın en başarılı öğrencisiydi. Sonuçları görünce şoka girdim. Kızımın hakkını yedirmem, savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

Bazı öğrencilerin diploma notlarının sisteme yanlış girildiğini vurgulayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, okul yönetimlerini suçladı. Yetkililer, bu durumdan mağdur 10 binlerce öğrenci bulunduğunu, ancak uğradıkları haksızlığın farkında olmadıklarını belirterek, öğrencilerin diploma notunu kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde (EĞİTEK) okullardan gelen diploma notlarınnda, '0.50, 1.40, 1.50' gibi İlköğretim Başarı Puanları'yla karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi: "Bu puanla öğrencinin mezun olması imkânsız. Okullara başvurduk ve bir sorun olduğunu bildirdik. Bu tür puanlar düzeltildi. Ancak iki ve üzeri diploma notlarında yapılan hataları tespit etmemiz imkânsız."

Bakanlığın diploma notlarındaki hataları düzeltmesi halinde, tüm Türkiye'de sınava giren öğrencilerin sıralamaları değişecek. Dolayısıyla, söz konusu kargaşa sadece bir sınıfla bile sınırlı kalsa, bu bütün öğrencilere yansıyacak. Bakanlığın başı geçen yılki sınavda da sıkıntıdan kurtulmamıştı. 2006 OKS'de ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavların dışındaki merkezi sınavları yapan EĞİTEK, tercih kılavuzlarında, puan dönüştürmelerinde, kontenjan belirlemelerinde hata yapmıştı.

2007 OKS'ye giren ve diploma notundan şüphe eden öğrencilerin, öncelikle okullarına gidip diploma notlarıyla sınav sonuç belgelerindeki notu karşılaştırmaları gerekiyor. Bunun farklı olması halinde öğrenciler, 18 Temmuz'a kadar, bakanlığa bağlı Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü'ne (EĞİTEK) bir dilekçeyle başvuracak.. Ancak öğrenciler, dilekçelerinin incelemeye alınması için EĞİTEK'in banka hesabına 10 YTL 'itiraz ücreti' yatırmak zorunda. Bakanlığın internet sitesinde şöyle denildi: "İtiraz edecek adayların bakanlığın Ziraat Bankası'nın Ankara Beşevler Şubesi 5495218/5001 numaralı hesabına 10 YTL yatırması gerekmektedir."

Bakanlık, süresi geçtikten sonra yapılan itirazlarla adayın T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacağını açıkladı. Eğer öğrencinin şikâyeti haklı bulunursa bakanlık bu parayı iade edecek. İtirazı kabul gören öğrencilerin puanları EĞİTEK tarafından yeniden hesaplanacak.

BETÜL KOTAN / Radikal

 

 | Puan: 7 / 18 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan