İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729909529 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Üniversitelere Cinsel Sağlık Dersi Geliyor

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 519873 Okunma | Yazar Yazan: admin | 13 Temmuz 2007 12:51:04

Üniversitelerin ebelik ve hemşirelik bölümlerindeki cinsel sağlık ve üreme sağlığı müfredatları standartlaştırılacak. Türkiye Üreme Sağlığı Programı Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitimini Güçlendirme Projesi'nin sonuçları, Ankara'da düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

Toplantının açılışında konuşan projenin ekip lideri Prof. Dr. Çiğdem Bumin, 11 Temmuz 2003'de başlayan projenin, 10 Ağustos 2007'de sona ereceğini söyledi.

Erciyes, Mersin ve İstanbul Üniversitelerinde pilot uygulaması yapılan projenin amacının, tıp fakülteleri ya da sağlık meslek yüksek okullarına bağlı ebelik ve hemşirelik bölümlerinde uygulanan üreme sağlığı ve cinsel sağlık müfredatının kapasitesinin güçlendirilerek, AB'ye uyumlu hale getirilmesi olduğunu anlatan Bumin, pilot uygulamadan edinilen deneyimlerin diğer üniversitelere aktarılacağını söyledi. Bumin, ülke ihtiyacına cevap verecek üreme sağlığı programlarının uygulanması için, bu alanda eğitim veren kurumların hizmet sunumundaki temel bilgi ve becerilerde hedeflerinin örtüşmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Sağlık Sektör Yöneticisi Figen Tunçkanat da, AB'nin finanse ettiği projenin, cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitiminin Türkiye çapında standartlaştırılması amacıyla uygulandığını anlattı.

Proje kapsamında tıp fakülteleri ya da sağlık meslek yüksek okullarının ebelik ve hemşirelik bölümlerine yönelik cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili müfredat hazırlandığını belirten Tunçkanat, bu müfredatın pilot seçilen 3 üniversitede uygulandığını söyledi.

“STANDART BİR EĞİTİM MÜFREDATI OLUŞTURULACAK”

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse ise, Türkiye Üreme Sağlığı Programı'nın anne ve bebeklerin sağlığının korunması amacıyla uygulandığını kaydederek, anne ve bebek ölümlerinde hayata geçirilen projeler sayesinde önemli düşüşler kaydedildiğini bildirdi.

Türkiye Üreme Sağlığı Programı Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitimini Güçlendirme Projesi ile ilgili de bilgiler veren Köse, bununla üniversitelerin ilgili bölümlerinde standart bir eğitim oluşturulmasını, iş tanımı ve standartlara uygun eğitim modüller geliştirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Pilot uygulamayla bir deneyim kazanıldığını anlatan Köse, oluşturulan müfredatın ülke genelindeki üniversitelerin ilgili bölümlerine yaygınlaştırılacağını söyledi. Köse, “Böylece, ülke sağlığının ihtiyaç duyduğu sağlık gücünü bu müfredata uygun olarak yetiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

PROJENİN KAPSAMI

AB tarafından finanse edilen, Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle Euromed tarafından konsorsiyum üyeleriyle birlikte uygulanan proje ilk aşamada Mersin Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tıp fakülteleri ya da sağlık meslek yüksek okullarına bağlı ebelik ve hemşirelik bölümlerinde uygulandı.

Projeyle, bu bölümlerde eğitim gören ebe ve hemşire adaylarına standart bir müfredat kapsamında cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimleri verildi.

Bu pilot uygulama sırasında edinilen tecrübeler ışığında gözden geçirilerek hazırlanan müfredatın ülke genelindeki tıp fakülteleri ya da sağlık meslek yüksek okullarına bağlı tüm ebelik ve hemşirelik bölümlerinde okutulmasının hedeflendiği bildirildi.

Kaynak: Hürriyet

 

 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan