İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732498304 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Yeni anayasada YÖK düzenlemesi

Kategori Kategori: Diğer Haberler | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 386639 Okunma | Yazar Yazan: admin | 14 Eylül 2007 21:14:24

Sivil anayasa, Türkiye'nin en çok tartıştığı kurumların başında gelen YÖK'le ilgili köklü düzenlemeler içeriyor. YÖK'ün yetkileri ve başkanın seçimi şöyle olacak:

Taslakta, YÖK başkanının cumhurbaşkanının ataması yerine YÖK üyeleri tarafından 3 yıllığına seçilmesi öngörülüyor. YÖK'ün üniversiteler üzerindeki denetim ve yönetim görevi de kaldırılıyor.

YÖK'e sadece 3 görev veriliyor: "Öğretim elemanı yetiştirilmesini planlamak, üniversitelerce önerilen öğrenci kontenjanlarını onaylamak ve üniversiteler arasında koordinasyon sağlamak." YÖK'ün mevcut, 'üniversitelerin öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek ve denetlemek' görevleri kaldırılıyor.

YÖK'ün mevcut 21 üyeli yapısının 11 üyeye düşürülmesi teklif ediliyor. 6 üyenin Bakanlar Kurulu'nca, 5'inin üniversitelerce belirlenmesi isteniyor. Cumhurbaşkanına YÖK üyesi kontenjanı verilmiyor. Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği 6 üye için en az 4'ünün farklı üniversitelerde görevli profesörler arasından seçilmesi şartı getiriliyor.

Bu durumda Bakanlar Kurulu'na üniversitede görevli profesör olmayan yani bürokratlar arasından seçebileceği en fazla 2 üye kalıyor. Üniversitelerce seçilecek 5 üyenin nasıl belirleneceği kanuna bırakılıyor.

YÖK üyelerinin halen 4 yıl olan görev süresi üç yıla çekilirken, YÖK başkanının ikinci kez seçilemeyeceği hükmü getiriliyor. Anayasa taslağında rektörlerin üniversitelerde yapılan seçimlerin sonuçlarına göre cumhurbaşkanına sunulmadan doğrudan işbaşına gelmesi öngörülüyor.

 

 | Puan: 10 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan